tiistai 19. elokuuta 2014

Vltavan varrella


Kuva hotellimme lähettyviltä (Mala Strana). Kuvassa kohoaa Prahan linna ja Pyhän Nikolauksen kirkko

" Paikka on paitsi kaunis myös tarkkaan harkittu, sillä kaupungin ydin on kukkuloiden ympäröimässä laaksossa. Nykyäänkin jotkut matkakohteet pysäyttävät kyynisimmänkin matkailijan, Praha on yksi sellainen. Se ei ole koskaan tuhoutunut sodassa, ja kaupungin tuhatvuotinen historia on tehnyt siitä ainutlaatuisen ja henkeäsalpaavan nähtävyyden." - Berlitz, Praha matkaopas

Näin ollen laajennan kirjoituksiani myös matkailuun. Tämä olkoon ensimmäinen. Keväällä tein matkan Roomaan, ja sen ainutlaatuisuudesta kerron teille myöhemmin.

Teimme siskoni kanssa viikonloppu matkan elokuussa Prahaan, tuhansien tornien kaupunkiin. Ja todentotta, kaupunkiin saapuessa, laskeutuessa alas kukkulaa, kaupungista nousevat esiin tuhannet tornit, kauniit, vanhat, kullatut.
Saavuimme Prahaan perjantai aamupäivänä ja kotimatka koittaisi sunnuntai-iltana.
Olen aina halunnut matkustaa Prahaan syystä tai toisesta. Ehkä alkuperäinen syy on se, että luokkakaverini noin 14 vuotta sitten matkusti Prahaan silloisen poikaystävänsä kanssa, ja kuvaili kaupunkia niin näyttäväksi ja romanttiseksi. Olen haaveillut matkustavani sinne myös poikaystäväni kanssa, mutta koska pysyvää sellaista ei ole näköpiiriin ilmaantunut, siskokaan ei ole huono vaihtoehto :)
Taidekuva ennen lähtöä oopperaan
Yövyimme aivan vanhan kaupungin (Stare Mesto) tuntumassa, sillan toisella puolen paikassa nimeltä Hotel Trinidad Prague Castle. Hotelli oli suhteellisen pieni, vain noin 14 huonetta. Nimensä hotelli on saanut Prahan linnan mukaan, joka sijaitsee noin 5 minuutin kävelymatkan päässä. Koko matkan aikana emme käyttäneet muita kulkuvälineitä kuin taksia lentokentältä hotelliin ja takaisin. Kaikin puolin hotelli oli loistava. (Jos olet matkustamassa Prahaan, voit lukea tarkemmat arvosteluni Tripadvisorista.)
Praha on tunnettu juoma- ja ruokakulttuuristaan. Tsekkiläinen olut on "kuulemma" vertaansa vailla. Kirjoitan "kuulemma" siitä syystä, että en itse ole erityisemmin oluen ystävä, paitsi ulkomaanmatkoilla, joten en erota oluissa eroja. Paitsi tummassa ja vaaleassa :) Olutta tuli kuitenkin juotua. Toki myös viinejä saa, ja tsekkiläiset viinit ovat hyviä ja tunnettuja maan sisällä (ostin pullon punaista tuliaiseksi kentältä, ja oli todella hyvä). Jos mieli tekee kuohuvaa, suosittelen sitä nauttimaan italialaisessa ravintolassa. Siellä se on aitoa ja tuoretta kuplien kera, baareissa se saattaa olla hieman väljähtynyttä ja ehkä myös sitä sun tätä.  Ruoka on hyvin konstailematonta, enimmäkseen saatavana on lihaa ja perunaa. Ei kannata odottaa tajunnan räjäyttävää makumatkaa, jos ammennat itseesi tsekkiläistä ruokaa, ruoka on perus hyvää ja täyttävää, "keep it simple" tyylistä. Tosin viikonlopun matkalla saa ruoka- ja juomakulttuuriin vain pintaraapaisun. Kävimme lauantai-iltana syömässä italialaisessa ravintolassa nimeltä Il Mulino ja voin todella suositella lämpimästi.
Prahan kaupunki on kaunis, hyvin säilynyt, puhdas ja selkeä. Siellä on helppo löytää paikasta toiseen, ja jos ei tosiaan kulkuvälineitä halua käyttää, ei tarvitse, koska kaikki tärkeimmät nähtävyydet ovat kävelyetäisyydellä. Rakennustyyli miellytti erityisesti silmääni ja olisin voinut tuijottaa iltavalaistua Tynin kirkkoa tuntikausia. Barokki ja gootti kohtaavat kaupungissa. Yhdellä sanalla kuvattuna: upeaa! Rakennuksissa on niin pieniä yksityiskohtia, että voisi jopa luulla niiden olevan pienoismalleja tai oopperan lavasteita.
Oopperan lavasteista puheen ollen, Prahassa oli matkamme aikaan Italialaisen oopperan viikot. Kävimme katsomassa siskoni kanssa Don Giovannin. Ensimmäinen oopperani, ja voin kertoa että olen menossa uudestaankin! En olisi edes vielä 2 vuotta sitten ukonut että olen kuuntelemassa aarioita, taitavat laulajat vetävät korkealta ja kovaa. Ei voi kun ihailla. Niin kuin Richard Gere sanoo elokuvassa Pretty Woman; "oopperaa joko rakastaa tai vihaa". Luulen että suhteemme kääntyy rakkauteen :)
Praha yllätti kaupunkina erityisesti siisteydellään ja kielitaidollaan. Englannilla pärjää hyvin ja erityisesti ravintoloissa ja hotelleissa henkilökunta on hyvin kielitaitoista. Prahan yöelämästä löytyy kaikille kaikkea ja ympäri vuoden Prahassa on paljon turisteja. Olisipa ihana nähdä kaupunki joulun aikaan lumipeitteessä ja valoissaan.... Koska halvat hinnat ja olut tuo kaupunkiin myös bilematkailijoita, kannattaa huonosti nukkuvan varata mukaan korvatulpat. Hotellimme oli rauhallinen, mutta jos seinät ovat joka paikassa yhtä ohuet, voisin kuvitella niiden olevan tarpeen.

Siskoni kanssa olemme aikasemmin tehneet yhden reissun kahdestaan noin 10 vuotta sitten. Jo oli aikakin uusinnan! Kumpikin oppi matkan aikana varmasti toisesta enemmän ja löysi uusia puolia. Uskon että matka myös lähensi meitä.Meillä on ikäeroa 11 vuotta, ja luulen että olemme pikkuhiljaa saavuttamassa saman aaltopituuden. Aioimme tehdä reissusta vuosittaisen tavan, elokuussa viikonloppulomalle jonnekkin kaupunkiin. Päätimme että pistäydymme ensi vuonna Lontoossa.

Matkailu avartaa ja se on mielestäni aivan totta. Löysin siskostani uuden puolen, joka ajatttelee samoin kuin minä, on herkkä ja haluaa oppia elämästä kuten myös minä. Hetkeksi kaikesta irti päästäminen on ihanaa, mieli on avoin ja arkea ei voi edes kuvitella. Kun palaa reissusta, huomaa aina jonkin muuttuneen; pukeudut eri tavalla, nautit asioista eritavalla, syöt eritavalla, olet vapaampi ja huolettomampi. Ainakin hetken :) Sara Bareillesin kappaleen sanoin "I wanna see you be brave" (kappale soi hotellissa ensimmäisenä päivänä kun saavuimme Prahaan...)
Ihanaa tiistaita lukijoilleni!

Tynin kirkko edustaa gootti-tyyliä parhaimmillaan

2 kommenttia:

Kiitos kun luit tekstejäni. Kommenttisi lisää iloa päivääni!